Reklama
 
Blog | Simon Tiubitiuas

Opravdová výhoda

Krátce o výhodách koupě legálního softwaru.

(Předem se všem omlouvám za vyší koncentraci sarkasmu – došlo k němu v rámci snížení množství nadávek a sprostých slov.) 

Poměrně nedávno jsem zakoupil XP Prof. x64. Software jsem nainstaloval a ihned úspěšně aktivoval (i když jsem na to měl celých 30 dní!!).

WGA

Reklama

WGA znamená Windows Genuine Advantage a je to systém, díky němuž mohou zákazníci firmy Microsoft poznat výhody legálně zakoupeného software. Ve skutečnosti funguje poněkud odlišně, protože legálním uživatelům Windows žádné výhody nepřináší, pouze se snaží omezovat ty, o nichž se domnívá, že používají systém nelegálně. Systém byl pilotovaný v ČR a nyní už běží globálně, momentálně je v ČR pilotované jeho rozšíření na veškerý MS software.

 Jak WGA pracuje? Jednoduše – servery firmy Microsoft se několikrát denně spojí přes internet s vaším počítačem a vymění si (snad jen) potřebná data. Software se ověří u výrobce a vy o ničem ani nevíte. Když se systém neověří, začne uzamykat funkčnost, případně se uzamkne kompletně. Problém je trochu s ověřením – která se provádí nad kombinací hardwaru a softwaru – tudíž s aktualizací hardwaru se začnou Windows považovat za nelegální instalaci na jiném počítači – vždyť je tam přece jiný hardware!!

A tak se nám začínají množit uzamčení uživatelé jinak legálních Windows. MS problém zatím řeší tak, že po telefonické domluvě systém většinou nechá odemknout.

Aktivace

Po aktivaci jsem následně provedl Windows Update, abych zalepil všechny bezpečnostní díry, které MS mezitím objevil nebo alespoň přiznal. Po dokončení aktualizace se systém vehementně domáhal restartu.

(Dialog vám sice nabídne i tlačítko "Restartovat později". Ale protože se MS domnívá, že by se systém měl restartovat co nejdřív, po kliknutí na odložení restartu se dialog stále vrací s aktivním tlačítkem "Restartovat Nyní". Frekvence navracení výzvy k restartu je mi známá, ale nabyl jsem dojmu, že systém čeká až budu na obrazovce něco psát, aby se mi do psaní vetřel a já ho stiskem klávesy potvrdil dřív, než ho stačím na obrazovce vědomně zpozorovat. Nebo prostě jen čeká, až vytvořím větší množství neuložených operací.)

Po restartu mi systém oznámil, že vzhledem k tomu, že jsem právě nainstaloval nové programy, musím Windows znovu aktivovat (nyní jsem na to měl již pouhé 3dny). Při online aktivici mi systém sdělil, že jsem toto licenční číslo pro aktivaci již použil (Použil?! – to je ale překvápko, když jsem ho úspěšně aktivoval ani ne před čtyřmi hodinami, než jsem spustil Window Update). Takže mám legálně koupené a aktivované Widnows, které vyžadují novou aktivaci, jinak se za tři dny zablokují. Super! To si mám jít koupit novou krabici, aby sehnal nepoužité licenční číslo? Zná někdo lepší způsob jak naložit se svými penězi?

Ve finále jsem se nakonec dovolal na MS linku, kde mi po kratší diskuzi, zda je to opravdu pouze jeden počítač, nadiktovali nové číslo pro aktivaci po telefonu. Takže – díky neskonalé benevolenci MS – mohu nyní zakoupený software opravdu používat. Fakt, že mi nikdo nesvítil lampičkou do očí a ani mi nekladl za vinu, že jsem to právě já, kdo způsobil, že splachovadlo na záchodě Steva Ballmera je pouze zlaté a nikoli platinové (čímž by mé srdce dozajista obměkčili –  asi i slzičku bych uronil), považuji za svítání na lepší časy.

Express Upgrade

Se svým novým softwarem jsem také dostal kupón na upgrade na systém Windows Vista. Hurá! V MS asi někomu konečně došlo, že software, který měl být na trhu v roce 2003 (a byl by naprostá bomba) a počátkem roku 2007 ho ještě neprodávají, bude zastaralý dřív než si ho stačí nainstalovat potřebné množství uživatelů. Takže kupón na Visty raději přibalují jako upgrade k staršímu software.

Express upgrade si musí uživatel vybrat do konce března tak, že se zaregistruje na stránkách holandské firmy Moduslink, proběhne krátkou registrací, kde odevzdá všechna čísla, která zná – licenční číslo Windows, CDA číslo softwaru, výrobní číslo počítače a tuším ještě rodné číslo babičky z matčiny strany. Následně zaplatí 15 Euro (za média, na kterých software pošlou..vzhledem k současné ceně media jich dostanu cca tak 40 kusů – nebo jsem tam možná nezapočítal pirátskou daň.)

Hotovo, zaplaceno – mnu si ruce – to jsem na to vyzrál, koupil jsem  XP x64 a navrch ještě dostanu Visty. To stálo i za tu prudu s aktivací.  Náhle mě na obrazovce zaujme šedý pruh pod nápisem "You have successfully purchesed Windows Vista upgrad…" – to není podtržítko – to je písmo velikosti 5px. To by mě zajímalo, který pitomec, umístí na stránky text takhle malým písmem. A pak si vzpomenu na jedno anglické přísloví: "Big print gives and small print takes" = "velké písmo dává, malé bere" a hned si jdu titěrný text přečíst. A opravdu – dozvídám se, že mi upgrade na Vista orpavdu možná pošlou….. ale možná taky ne a celou "Express upgrade" akci zruší, případně vyberou pouze některé zákazníky. V takovém případě, by mi prý mých 15EUR vrátili. Skvělé – tuhle informaci jsem ale potřeboval znát patrně ještě předtím, než jsem si koupil XP x64 s Express Upgrade kupónem nebo alespoň před tím, než jsem prošel martýriem registrace a vyplázl dalších 15EURo.

Nyní uplynul již víc jak měsíc od koupě mých XPéček i Express Upgrade. Windows Vista se již měsíc běžně prodávají. Datum dodání na serveru Moduslink bylo do minulého týdne "neznámé", od té doby se po odeslání formuláře setkám pouze s hláškou " An unrecoverable error has occured" – "Nastala neopravitelná chyba"…..což je podivné, protože má křečovitě sevřená ruka se zatím ještě  nesetkala s bradou člověka, který tenhle obchodní model vymyslel – takže patrně v brzké době dojde ještě k jedné neopravitelná chybě – vesměs dentální povahy.

Co říci závěrem. Jaké si najít poučení, kde vzít v tomto příběhu nějaký ten "morál"?  Nevím. Asi jsem si chtěl pouze zaremcat, hezky si po česku "zakverulovat". Ale přesto:

Boj proti nelegálním software – proč ne? Licenčně ukotvené šikanování vlastních zákazníků – budiž. Ale proč se to, u všech všudy, jmenuje "Pravá výhoda Windows". Zatím jsem na žádnou výhodu nenarazil a do teď nevím, zda se jedná pouze o marketingovou nedomyšlenost nebo přímo záměrnou provokaci.

PS: co se týče systémů XP x64 

Možná by nebylo od věci, pouvažovat o změně názvu pro Windows XP x64 (64bitové) systémy. Hláška "Tento software pracuje pouze na Windows 95/98/2000/XP" se objevovala tak často, až jsem měl chvílemi pocit, že místo Windows XP Professional jsem si nabootoval Ubuntu linux z druhého disku.