Reklama
 
Blog | Simon Tiubitiuas

FISA – Spravedlnost – slepá a se ztrátou paměti

Co se děje v místnosti 641A na adrese 611 Folsom Street v San Francisu se nakonec možná dovíme, ale už to bude asi jedno.

Asi před půl rokem přišel (dnes už bývalý) zaměstnanec AT&T Mark Klein s odhalením utajené místnosti se sledovací technikou zapojenou do sítě AT&T. Tomuto odhalení již dříve předcházely podezření. Hlavní vycházelo z analýzy datového objemu internetové komunikace, kdy vyšlo najevo, že téměř třetina všech dat protékajících americkým internetem je komunikace mezi servery AT&T a NSA.

Místnost 641A pak byla již posledním hřebíčkem do rakve největší invaze do soukromí občanů státu za nám známou historii. Takhle z gruntu to nebrali snad ani komunisté. (I když ti to zdatně doháněli šikanou  a terorizováním všeho co jim takto přišlo pod ruku.) Snaha bagatelizovat rozsah sledování prohlášením o "sledování pár lidí volajících na blízký východ" (prezident G.W.Bush) byla rozptýlena Kleinovou analýzou nalezeného hardwaru: "Kopíruje se úplně všechno. Neexistuje žádný výběr – datové linky, telefonní hovory, emaily, historie prohlížení webu. Všechno." Na Kleinovo odhalení se můžete detailněji podívat zde.

Svou SMS zprávu poslal NSA a FBI už kdekdo, o sledování byla natočena řada filmu a od června, kdy vyšel v platnost zákon nutící všechny telekomunikační operátory a provozovatele internetových služeb poskytnou do svých systému přístup agentům FBI tato zpráva asi nikoho příliš nepřekvapí. Daleko zajímavější je však způsob, jak se s tímto odhalením rozhodla vypořádat současná americká administrativa.

Reklama

Chování AT&T a NSA – byť se může zdát v digitálním světě částečně pochopitelné – je jednoznačně v rozporu s Ústavou USA. To je velmi špatná zpráva jak pro NSA, tak především pro AT&T, pro něž by byly chystané soudní pře téměř likvidační záležitost. Šance prezentovat obhajitelnost tohoto jednání před soudem je totiž zcela nulová. Z toho důvodu dnes v kongresu proběhne hlasování o udělení retrospektivní imunity telekomunikačním firmám – alespoň na roky 2001-2006.

Určitou shovívavost k porušování zákonů je možné pochopit. Neznalost zákona sice neomlouvá, ale v některých případech je možné přimhouřit oko. Těžko však můžete někoho přesvědčit, že si AT&T (a potažmo NSA) nebyla vědoma jednoznačného porušení zákona – navíc zákona, který je zcela klíčový pro existenci svobodného a demokratického státu. Uvidíme, jak se k němu dnes kongresmani USA postaví.

Nemohu jinak než končit citátem jednoho z otců zakladatelů:

"Ti, kdož jsou ochotni v zájmu vlastního bezpečí obětovat základní lidské svobody,
si žádnou svobodu nezaslouží."

– Benjamin Franklin